Voor de meesten van ons is verlichting iets heel normaals: je drukt gewoon een knopje in. Maar in Kenia heeft 80% van de bevolking geen toegang tot elektriciteit. Deze mensen zijn voor hun verlichting afhankelijk van gevaarlijke kerosinelampen. De start-up GravityLight wil dit probleem aanpakken en heeft een betaalbare en veilige vorm van verlichting ontwikkeld.

Miljoenen Kenianen zijn afhankelijk van kerosinelampen om hun huizen, scholen en bedrijven 's nachts te verlichten. Het open vuur en de gassen van deze lampen kunnen gevaarlijk zijn. Bovendien kunnen veel families de dure kerosine vaak niet betalen.

GravityLight besloot de uitdaging aan te gaan om een lamp te ontwikkelen die veiliger en schoner is. Een lamp waar geen elektriciteit voor nodig is. De oplossing van de start-up is een eenvoudig apparaat dat alleen gebruik maakt van een zak stenen en de zwaartekracht om zijn ledlampen te laten schijnen.

In oktober 2016 begonnen Shell en GravityLight aan een tour van 50 nachten door Kenia. Ze brachten de lamp door het hele land naar afgelegen gemeenschappen zonder elektriciteit. Tijdens deze tour kon de lokale bevolking kennismaken met het apparaat en konden Shell en GravityLight in de praktijk zien hoe de lamp een verschil kan maken in de levens van mensen.

Het lijkt misschien een eenvoudige oplossing, maar wel eentje die grote gevolgen zou kunnen hebben.

Meer Make the Future

Duurzaam wonen: nu en in de toekomst

In de energietransitie moet enorm veel gebeuren op veel verschillende vlakken en in verschillende sectoren. Niet alleen op het gebied van mobiliteit of binnen de industrie, maar ook in de bebouwde omgeving is er werk aan de winkel.