Koffie

Al jarenlang voorziet koffie ons van de nodige energie. Met meer dan 20 miljoen kopjes koffie per dag, is het duidelijk dat ook Londenaren geen genoeg van deze warme drank kunnen krijgen. Deze grootschalige consumptie van koffie brengt echter enorm veel afval met zich mee. Jaarlijks wordt alleen al in Londen 200.000 ton koffiedik geproduceerd. Waar sommigen een afvalprobleem zien, zag de bedenker van bio-bean potentieel.

Terwijl hij nog studeerde was Kay al vastbesloten om anders naar de koffiecultuur te kijken. Door het energiepotentieel van koffie zag hij namelijk een rol voor koffiedik als energiebron voor de bebouwde omgeving en de industrie. Het resultaat is bio-bean, dat vandaag de dag een biobrandstof produceert uit koffieresten. Een biobrandstof waar Londense bussen op kunnen rijden.

Londen

Hoe bio-bean koffie verandert in biobrandstof? De fabriek van het bedrijf kan 50.000 ton koffiedik per jaar recyclen. Het koffiedik wordt verzameld via samenwerkingen met bekende koffieketens en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Bio-bean haalt uit het koffiedik een olie, die wordt vermengd met andere vetten en oliën om tot een 20% bio-component te komen. Na samenvoeging met diesel blijft een biobrandstof over. Een biobrandstof waar - bijvoorbeeld - Londense bussen op kunnen rijden zonder iets aan te hoeven passen. Zo verandert afval in een waardevolle grondstof.

Koffie zorgt voor brandstof

Op dit moment rijdt een aantal Londense dubbeldekkers op de biobrandstof van bio-bean. Maar de metropool Londen produceert genoeg koffiedik om een derde van het Londense busnetwerk te voorzien van deze brandstof. Genoeg potentieel dus. Door dit soort energie-initiatieven te ondersteunen, kunnen we samen een schonere en betere toekomst realiseren. Het enige wat nodig is, is een idee.

Meer Make the Future

Samen planten we bomen

Wist je dat bomen CO₂ opslaan terwijl ze groeien? Staatsbosbeheer en Shell bundelen hun krachten voor gezondere en groenere bossen in Nederland.

Elektrisch rijden

Altijd en overal laden om gemakkelijk van A naar B te komen. Wie met de elektrische auto het land doorkruist, kan inmiddels bij 218 snelladers op 76 Shell-stations terecht voor nieuwe energie.

Duurzaam wonen: nu en in de toekomst

In de energietransitie moet enorm veel gebeuren op veel verschillende vlakken en in verschillende sectoren. Niet alleen op het gebied van mobiliteit of binnen de industrie, maar ook in de bebouwde omgeving is er werk aan de winkel.