De komende decennia hebben we wereldwijd meer energie nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd moeten we onze uitstoot van CO2 verminderen om de risico’s van klimaatverandering tegen te gaan. De samenwerking tussen start-ups, (energie)bedrijven en (lokale) overheden kan de ontwikkeling van geavanceerde technologieën versnellen en realiseren. Shell investeert in het ontwikkelen van deze innovatieve energieoplossingen en bedrijven die het energiesysteem van de toekomst zullen vormgeven.

Daarom hebben Shell, Rockstart, YES!Delft en Get in the Ring de vierde editie van de New Energy Challenge georganiseerd. Deze competitie is ontwikkeld voor startende ondernemers in Europa en Israël die geavanceerde technologieën en oplossingen ontwikkelen die cruciaal zijn om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen. De 2019 editie was gericht op ondernemers met innovatieve duurzame energieoplossingen op het gebied van mobiliteit, energiebeheer, energieopslag, waterstof en het tankstation van de toekomst.

Dit jaar bestond de Challenge uit twee verschillende programma’s om de impact te vergroten: een specifiek programma voor start-ups en scale-ups.

 

  • Het eerste programma biedt start-ups een intensief programma van YES!Delft waarbij finalisten hun bedrijfsplannen kunnen valideren en ideeën kunnen uitwisselen met coaches en experts. De winnende finalist ontvangt via het Shell GameChanger-programma een bedrag van minstens € 100.000 voor het testen van hun concept.

 

  • Het tweede programma biedt scale-ups de kans om te werken met de experts van Rockstart en een pilotplan te maken. De winnaar zal de pilot samen met Shell Ventures en Shell Retail verder ontwikkelen en uiteindelijk lanceren bij een Shell tankstation.

 

De finalisten van beide programma’s werden uitgenodigd voor de finaleweek die in oktober 2019 in Nederland plaatsvond. Tijdens deze week kreeg elke finalist intensieve begeleiding die gebaseerd is op het werkgebied en de groeifase waarin het bedrijf zich bevindt. Dit programma bouwde op naar het finale event op 2 oktober, waar de finalisten hun pitch presenteerden voor een jury van deskundigen. Deze jury heeft de winnaars van de New Energy Challenge 2019 geselecteerd.

NanoSUN werd uitgeroepen tot beste start-up. NanoSUN heeft een voordelig waterstof-tanksysteem ontwikkeld, waarmee de kosten van het tanken van waterstof potentieel met 60% tot 80% verminderd worden. EcoG werd uitgeroepen tot beste scale-up. EcoG heeft een besturingssysteem voor laadpalen ontwikkeld dat opladers voor elektrische auto’s gebruiksvriendelijker maakt.

Voor meer informatie over de New Energy Challenge, kijk op www.newenergychallenge.com. Binnenkort volgt er meer informatie over de New Energy Challenge in 2020.

Meer in De samenleving en Shell

De samenleving en Shell

Shell is betrokken bij de maatschappij waarin het onderneemt. Daarom steunen we in de omgeving van onze vestigingen sociale, culturele en sportieve projecten.

Onderwijs

Met het Generation Discover programma inspireren Shell en partners jongeren in Nederland om wetenschap en technologie te verkennen.

Contact

Wij horen graag van je!