De komende decennia hebben we wereldwijd meer energie nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd moeten we onze uitstoot van CO2 verminderen om de risico’s van klimaatverandering tegen te gaan. De samenwerking tussen start-ups, (energie)bedrijven en (lokale) overheden kan de ontwikkeling van geavanceerde technologieën versnellen en realiseren. Shell investeert in het ontwikkelen van deze innovatieve energieoplossingen en bedrijven die het energiesysteem van de toekomst zullen vormgeven.

Daarom organiseren Shell, Rockstart, YES!Delft en Get in the Ring de vijfde editie van de New Energy Challenge. Deze competitie is ontwikkeld voor startende ondernemers in Europa en Israël die geavanceerde technologieën en oplossingen ontwikkelen die cruciaal zijn om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen. Een energiedrager die de energietransitie aanzienlijk kan versnellen is waterstof. Naast waterstof beschikken ook andere duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zoals ammoniak, geavanceerde biobrandstoffen en synthetische brandstoffen over de mogelijkheid om de huidige brandstoffenmarkt opnieuw vorm te geven. Daarom staat de New Energy Challenge 2020 in het teken van Future Fuels en Sustainable Chemicals. 

Na het succes van vorig jaar, bestaat ook dit jaar de Challenge uit twee verschillende programma’s om de impact te vergroten: een specifiek programma voor start-ups en scale-ups.

  • Het eerste programma biedt start-ups een intensief programma van YES!Delft waarbij finalisten hun bedrijfsplannen kunnen valideren en ideeën kunnen uitwisselen met coaches en experts. De winnende finalist ontvangt via het Shell GameChanger-programma een bedrag van € 100.000 voor het testen van hun concept.
  • Het tweede programma biedt scale-ups de kans om te werken met de experts van Rockstart en een pilotplan te maken. De winnaar zal de pilot samen met Shell Ventures verder ontwikkelen en indien mogelijk implementeren met Shell’s Hydrogen, New Fuels of Chemicals business.

De finalisten van beide programma’s worden uitgenodigd voor de finaleweek die waarschijnlijk eind oktober in Nederland zal plaatsvinden. Tijdens deze week krijgt elke finalist intensieve begeleiding die gebaseerd is op het werkgebied en de groeifase waarin het bedrijf zich bevindt. Dit programma is tevens de opbouw naar het finale evenement, waar een jury van deskundigen de winnaar van de New Energy Challenge 2020 zal selecteren.

Vorig jaar werd NanoSUN uitgeroepen tot beste start-up. NanoSUN heeft een voordelig waterstof-tanksysteem ontwikkeld, waarmee de kosten van het tanken van waterstof potentieel met 60% tot 80% verminderd worden. EcoG werd uitgeroepen tot beste scale-up. EcoG heeft een besturingssysteem voor laadpalen ontwikkeld dat opladers voor elektrische auto’s gebruiksvriendelijker maakt.

Voor meer informatie over de New Energy Challenge, kijk op www.newenergychallenge.com. Aanmelden voor de competitie is mogelijk van 14 april tot en met 22 mei 2020.

Meer in De samenleving en Shell

De Nederlandse Samenleving en Shell

Shell is betrokken bij de maatschappij waarin het onderneemt. Daarom steunen we in de omgeving van onze vestigingen sociale, culturele en sportieve projecten.

Onderwijs

Met het Generation Discover programma inspireren Shell en partners jongeren in Nederland om wetenschap en technologie te verkennen.

Contact

Wij ondersteunen jaarlijks veel maatschappelijke initiatieven. Kijk of jouw project in aanmerking komt voor sponsoring. Meer weten?