Shell Chemicals Park Moerdijk wil steeds verder verduurzamen bij het maken van de chemische bouwstenen voor deze, en andere producten die nodig zijn om onder andere de energietransitie in praktijk te volbrengen. Hiertoe stellen we ons twee heldere duidelijke doelen:

We willen binnen tien jaar  een netto-nul CO2-uitstoot bereiken en steeds meer circulaire en bio-grondstoffen inzetten in ons productieproces. Daarnaast zet Shell Chemicals Park Moerdijk zich in om uit te breiden met nieuwe producten die aan de toekomstige maatschappelijke eisen voldoen.

Om deze ambities te verwezenlijken, heeft Shell de intentie om het komende decennium miljarden te investeren in het chemiecomplex van Shell Chemicals Park Moerdijk.

Transitie maakt duurzame producten mogelijk

Shell Chemicals Park Moerdijk wordt over de komende periode ingrijpend getransformeerd.

Om binnen tien jaar een netto nul CO₂-uitstoot te realiseren,zetten we vol in op waterstof. Shell Chemicals Park Moerdijk onderzoekt de mogelijkheid om een fabriek te bouwen, die waterstof maakt uit restgassen die vrijkomen tijdens het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.

Om circulair te produceren investeert Shell Chemicals Park Moerdijk in een zogeheten upgrader.  Deze fabriek kan de kwaliteit van pyrolyse-olie - een vloeistof gemaakt van moeilijk te recyclen plastic afval - verbeteren en omzetten in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Moerdijk. Hierdoor zijn minder aardolieproducten nodig.

De bouw van de nieuwe upgrader past in de ambitie van Shell om voor 2028 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken in haar chemische fabrieken wereldwijd.

Samen voor de toekomst

De transformatie van Shell Chemicals Park Moerdijk biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame, chemische grondstoffen. Bijvoorbeeld door de uitbreiding van producten die steeds belangrijker worden voor de energietransitie. Daardoor verdubbelt Shell Chemicals Park Moerdijk mogelijk het aantal fabrieken, wat leidt tot nieuwe hoogwaardige banen en mooie kansen voor medewerkers.

Om de transformatie van Shell Chemicals Park Moerdijk te doen slagen slaan we de handen ineen met klanten, organisaties, medewerkers, overheden en netbeheerders. Zo gaan we ons openstellen voor de buitenwereld, zoals bedrijven en universiteiten door bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek op onze site te faciliteren.

Shell Chemicals Park Moerdijk versnelt transitie naar netto nul emissies

Shell Chemicals Park Moerdijk kondigt vandaag plannen aan om binnen tien jaar een chemiepark te zijn met netto nul CO2-uitstoot. 

Lees meer

Meer Shell

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa. Op Moerdijk worden grote stappen gezet naar een duurzame toekomst, onder meer met de bouw van een fabriek voor chemische recycling. Daarmee kan plastic pas echt worden hergebruikt, dankzij circulaire chemie.

Nieuws

Lees ons laatste nieuws, download onze jaarverslagen en zie hoe u contact kunt opnemen met de persvoorlichters van Shell in Nederland.

De nieuwe energiekaart

Shell is groot in olie en gas. Maar op steeds meer plekken in Nederland werken we aan schonere energie. Benieuwd wat Shell in uw buurt of regio doet? Bekijk onze stapjes én stappen in de Nederlandse energietransitie.