New Energy Challenge
Maikel Bouricius | New Energy Challenge 2018

Shell Ventures investeert in cleantech bedrijf Asperitas. De innovatieve technologie van het bedrijf zorgt ervoor dat datacentra efficiënter, stiller en schoner opereren. Het geheim van de smid zit hem in een nieuwe manier van koelen, de zogeheten immersed computing. De hardware wordt daarbij niet met lucht gekoeld, maar gaat kopje-onder in een vloeistof waaraan Shell momenteel werkt.

Door de opmars van onder meer kunstmatige intelligentie en cloud computing verwachten datacentra een belangrijk deel van de wereldwijd beschikbare energievoorraad te gaan verbruiken. Veel van die energie gaat op aan het koelen. De innovatie van Asperitas zorgt ervoor dat de vloeistof de warmte absorbeert en voorkomt zo te hoge temperaturen. Dat leidt weer tot een lager energieverbruik, betere prestaties en zorgt voor warmte die geschikt is om elders te gebruiken. 

“Ik zag dat we een oplossing hadden voor een groot maatschappelijk probleem. Ik heb kinderen, heb veel van de wereld gezien en omdat niemand het wilde oppakken, voelde ik me genoodzaakt het zelf te gaan doen,” zegt Asperitas-oprichter Rolf Brink. Samen met mede-oprichter Markus Mandemaker en andere durvers en doeners deed hij begin 2019 zijn verhaal in Shell-tijdschrift Venster

New Energy Challenge

Asperitas won in 2018 al Shell’s New Energy Challenge. Organisatoren Shell, YES!Delft, Rockstart en Get in the Ring dagen daarbij elk jaar jonge ondernemers uit om te komen met geavanceerde technologieën en oplossingen om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen. De focus ligt daarbij op ondernemers die broeden op innovatieve, duurzame energieoplossingen. In oktober heeft de finale van dit jaar plaats. Asperitas is het eerste bedrijf dat de New Energy Challenge wint én daarna een investering van Shell wist te bemachtigen.

Binnenkort worden de finalisten van de New Energy Challenge 2019 aangekondigd. Houd onze kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven.