Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Als Baas van Morgen kunnen kinderen ervaren hoe het is om aan de top te staan en leren van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente of culturele instelling in elkaar zit. De ‘grote’ bazen beloven hun jonge collega’s bovendien dat ze later nog eens een beroep op hen mogen doen.

Als nieuwe baas van Shell Nederland begon Hicham zijn dag vroeg op school, waar de waterstof auto van Marjan van Loon hem al stond op te wachten. Na eerst een radio interview met Den Haag FM en een ontbijt met de andere bazen van vandaag en morgen stapte Hicham, die VMBO met een techniek profiel doet op het Rijswijks Lyceum, samen met Marjan van Loon het Shell kantoor aan de Oostduinlaan binnen. Hier stond een delegatie van medewerkers hem al op te wachten. Handen schudden en door naar zijn eerste afspraak.

Hoe kan een baas ervoor zorgen dat mensen die hier werken meer vrijwilligers werk gaan doen? Wat zijn dingen waar een bedrijf als Shell zich voor zou moeten inzetten? Wat motiveert jou? Dat zijn de vragen waar Hicham zich deze dag over zou buigen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bij elke afdeling werd de baas van morgen met open armen ontvangen. “Wat ik zie is vooral mensen die het met elkaar heel leuk hebben op kantoor, plezier hebben en zelfs elkaar plagen”, zegt Hicham. Zijn agenda werd gedurende de dag strak beheerd door zijn secretaresse om vooral geen belangrijke afspraak te missen. Hoofd personeelszaken en hoofd veiligheid, nog een interview met een Jet Net vrijwilliger Marga Mulder die hem nog persoonlijk carrière advies geeft; “doe vooral wat je leuk vind!”.

En het advies van Hicham aan Shell? Dat is net zo kordaat en commercieel als zijn vragen; “Laat medewerkers van hun passie en hobby vrijwilligerswerk maken, investeer in energiebedrijven en versterk je concurrentiepositie. Maak afspraken met de overheid zodat mensen het overstappen naar groene energie kunnen betalen. Als je als Shell mensen helpt dan zal dat zijn hoe je wordt herinnerd”.

Als verassing mag Hicham binnenkort zijn hele klas meenemen naar het NEMO Wetenschap Museum zodat hij ook wat terug kan doen voor zijn klas. Want over een ding zijn Marjan van Loon en Hicham het eens; de baas zijn is mogen scoren. En scoren geeft een goed gevoel want je helpt daarmee je team. 

Baas van Morgen

Ruim 200 kinderen namen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaarden de basisschool- en vmbo-leerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben en doen zij een waardevol contact op voor later. Onder meer ABN AMRO, TomTom, Philips, Transavia en het Van Gogh Museum deden mee, evenals minister Hugo de Jonge (VWS).