AMG Advanced Metallurgical Group N.V. ("AMG", EURONEXT AMSTERDAM: "AMG") en Shell Catalysts & Technologies hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst voor het oprichten van een joint venture met de naam Shell & AMG Recycling B.V. De joint venture is een duurzame langetermijnoplossing voor het terugwinnen en recyclen van katalysatoren.

Dr. Heinz C. Schimmelbusch, voorzitter & Chief Executive Officer van AMG: “AMG heeft in de loop der tijd een wereldwijd toonaangevende recyclingtechnologie voor uitgewerkte katalysatoren ontwikkeld. We zijn  blij dat we, na 17 jaar recyclingdiensten voor uitgewerkte katalysatoren aan Shell te hebben geleverd, met deze joint venture onze relatie aanzienlijk kunnen uitbouwen en verdiepen. Met de implementatie van de IMO 2020-verordening voor zwavelgehalte in brandstof verwachten we een aanzienlijke groei in het aantal uitgewerkte katalysatoren. De end-to-end-optie die voor olieraffinaderijen beschikbaar zal komen, betekent een uitstekende mogelijkheid voor CO2-reductie.”

Andy Gosse, President Shell Catalysts & Technologies: "Deze veranderende regelgeving en de toegenomen aandacht voor de productie van chemicaliën uit olie in onze industrie, heeft gezorgd voor een aanzienlijke toename van het aantal units voor het upgraden van restproducten. Zowel van units die al in bedrijf zijn, als die op dit moment worden gebouwd of waar voorbereidingen voor worden getroffen. Deze kans gaat gepaard met een uitdaging op milieugebied, namelijk het beheer van de grote hoeveelheid katalysatoren die hiervoor nodig zullen zijn. In combinatie met het bestaande productaanbod van Shell Catalysts & Technologies kunnen wij raffinaderijen nu de mogelijkheid van een echte circulaire oplossing bieden door afval om te zetten in waarde en door te recyclen en hergebruiken in plaats van af te voeren. Met aanzienlijk minder vervuiling en uitstoot tot gevolg.”

Raffinaderijen profiteren van de gecombineerde technische capaciteiten en geïntegreerde middelen van Shell & AMG Recycling B.V. doordat de transport- en afvoerkosten van uitgewerkte katalysatoren afnemen, ze hierbij minder risico lopen en ze minder afval hoeven te storten. Een ander voordeel is dat ze de waardevolle metalen in hun afval kunnen gaan omzetten in geld.

In het door Shell & AMG Recycling B.V. toegepaste proces worden kritische materialen zoals ferrovanadium, inclusief vanadium, uit uitgewerkte katalysatoren geëxtraheerd. Ferrovanadium is een legering die staal sterker maakt en wordt voornamelijk gebruikt in infrastructurele toepassingen als betonstaal of liggers. Door ferrovanadium uit uitgewerkte katalysatoren te extraheren, hebben staalfabrikanten een CO2-vriendelijk alternatief voor het winnen van vanadium uit de mijnbouw.

De joint venture zal actief zijn buiten Noord-Amerika en is onderhevig aan de noodzakelijke wettelijke goedkeuringen. 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Laura van Lingen

Woordvoerder Shell

Laura.vanLingen@shell.com

+31703774238

Shell Investor Relations: + 31 70 377 4540