In de afgelopen 3 jaar hebben al ruim 65.000 leerlingen deelgenomen aan het programma en zijn er meer dan 2000 ideeën ingezonden. Een greep uit de leuke en inspirerende ideeën van deze leerlingen: De ‘Enererjeans’, de ‘Foodcloner’ of de ‘druppeldrinker’.

De Generation Discover bright ideas challenge is niet een alleen een uitdaging voor de leerlingen. Veel bassischoolleraren ervaren het geven van wetenschap- en technieklessen zelf als een uitdaging. Daarom is het kant-een-klare lesprogramma met een werkboek voor de leerlingen, digibord materiaal en een lerareninstructie ideaal voor deze basisschoolleraren van groep 7 en 8. Met als doel wetenschap- en technieklessen in de klas te brengen op een laagdrempelige en impactvolle manier. Uit onderzoek gedaan door de Erasmus Universiteit blijkt ook dat leraren die deze lessen gegeven hebben zich daarna gesterkt voelen om meer aandacht te geven aan wetenschap en techniek in de klas.

Leraren en leerlingen beoordelen het programma zelf met een dikke 8! 

De challenge loopt tot 22 maart en alle inzendingen worden vakkundig beoordeeld door een jury. De 3 landelijke winnaars worden 23 mei bekent gemaakt.

In september start een vernieuwde versie van het programma, met als doel ook de komende jaren Wetenschap en Techniek op een creative, uitdagende en toch laagdrempelige manier in de klas te brengen.

Belangrijk voor Shell en haar partners is dat jongeren uit het hele land en alle lagen van de maatschappij, ook jongeren die normaliter minder snel met wetenschap en technologie in aanraking komen, te stimuleren deze onderwerpen te verkennen.

In Nederland is een tekort aan technisch talent van MBO tot HBO en WO niveau. Het is daarom belangrijk dat Nederland de beschikbaarheid en kwaliteiten van het toekomstige medewerkersbestand van gekwalificeerde technici bevordert en verbetert. Techniekonderwijs is van wezenlijk belang; ook in maatschappelijk opzicht. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt heeft een positief effect op de jeugdwerkloosheid.

Shell’s mondiale doel is in nauwe samenwerking met anderen de wereld te voorzien van meer en schonere energie. De wereldwijde vraag naar energie blijft immers stijgen en de noodzaak om minder CO2 uit te stoten neemt toe. Dat is de uitdaging waar de samenleving – en Shell – voor staan. De instroom van technisch opgeleide mensen is hiervoor essentieel.

Als competitief en innovatief energiebedrijf beseft Shell goed dat het haar verantwoordelijkheid moet nemen, en wil dat ook. Daarom zet Shell zich in voor de bevordering van (techniek)onderwijs. Via verschillende partnerprogramma’s vragen we aandacht voor het belang van wetenschap en technologie bij het ontwikkelen van de innovatieve oplossingen die een waardevolle bijdrage leveren aan onze samenleving, nu en in de toekomst.

Dus misschien is het wel die leerling uit uw omgeving in groep 7 of 8 die het verschil gaat maken! Meer informatie is te vinden op de bright ideas website: https://brightideas.generationdiscover.nl/