“Dit is een geweldige prestatie van alle betrokken partijen”, aldus Roeland Borsboom, projectleider en CEO van Blauwwind. “We zijn erin geslaagd om de bouw van het windpark snel en zonder noemenswaardige problemen of incidenten af te ronden, ondanks de lastige omstandigheden die deels het gevolg waren van de coronapandemie. De vijf partners, de projectorganisatie en de (onder)aannemers hebben ongelooflijk goed samengewerkt. Daarnaast wil ik ook de aandacht vestigen op de vlotte samenwerking met zowel TenneT, die eigenaar is van het offshore substation Borssele Beta, als Østed, onze buren van het Borssele I&II project. Vandaag vieren we met trots de overdracht van het project aan het operationele Blauwwind team.”

Het Blauwwind consortium van Partners Group, Shell, Diamond Generating Europe, Van Oord en Eneco won de aanbesteding van het project door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken in december 2016. In juni 2018 werd het project goedgekeurd en was het financieel rond. In oktober 2019 werd de eerste monopaal geplaatst. Het windpark zal naar verwachting 3.000 gigawattuur (GWh) per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van het equivalent van zo’n 825.000 Nederlandse huishoudens. President-Directeur van Shell Nederland Marjan van Loon: “Dit is een geweldige mijlpaal en een mooie bijdrage aan het Nederlandse Klimaatakkoord.”

Shell Energy Europe Limited en Eneco hebben contracten afgesloten om ieder 50% van de geproduceerde stroom te gaan verkopen. Het onderhoud en de operationele werkzaamheden zullen worden uitgevoerd vanaf een permanent bemand zogeheten service operations vessel dat Oostende als thuisbasis zal hebben.

Meer Shell

Wind

Door het bouwen en runnen van windparken op zee, maken we groene stroom en investeren we in nieuwe energie voor Nederland. 

Energie en innovatie

Moderne vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie, liggen steeds meer binnen handbereik. Bij Shell gebruiken wij menselijke vindingrijkheid, innovatie en technologie om onze klanten deze energie aan te bieden, terwijl wij er tegelijkertijd naar streven om onze invloed op het milieu te beperken.