Mutiu Sunmonu, Directeur van Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd (SPDC): “Wij zijn teleurgesteld dat Milieudefensie heeft besloten om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De Nederlandse rechter heeft duidelijk bepaald dat de desbetreffende olielekkages het gevolg waren van sabotage en heeft dus zeer terecht de vorderingen grotendeels afgewezen.

Wij gaan nu de aanname door de rechtbank van internationale bevoegdheid inzake de vorderingen tegen SPDC aanvechten. De rechtbank zelf heeft bepaald dat Royal Dutch Shell plc met betrekking tot deze vorderingen niet aansprakelijk is.

Wij zijn van oordeel dat aantijgingen van Nigeriaanse eisers die een geschil met een Nigeriaans bedrijf hebben over zaken die in Nigeria hebben plaatsgevonden, in Nigeria aan de rechter moeten worden voorgelegd.

“Als Milieudefensie werkelijk de levens wil verbeteren van degenen die slachtoffer zijn van de olieverontreiniging, dan roep ik hen op om samen met ons te werken om het serieuze probleem van oliediefstal en illegale raffinage internationaal onder de aandacht te brengen, want dat is de echte tragedie in de Nigerdelta.

Deze criminele activiteit is voor het grootste deel de oorzaak van de olieverontreiniging in de Delta, inclusief alle zaken die aan de Nederlandse rechter zijn voorgelegd.

SPDC heeft zich veel moeite getroost om deze kwestie sterker onder de aandacht te brengen van de Nigeriaanse overheid, internationale instanties zoals de Verenigde Naties, de media, het maatschappelijk middenveld en internationale NGO’s, en wij zullen een actieve rol blijven spelen in het zoeken naar oplossingen.

Milieudefensie en andere NGO’s zouden die inspanningen moeten steunen.”

Meer in nigeria

SPDC: Nigeriaanse aanklachten moeten in Nigeria gehoord worden

In 2013 heeft de rechtbank reeds  vastgesteld  dat alle olielekkages in deze zaken door sabotage waren veroorzaakt.

Shell follows up on UNEP's recommendations

Three years on from the UNEP report’s publication, the Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC), operator of a joint venture (the SPDC JV) between the Nigerian National Petroleum Corporation, SPDC, Total E&P Nigeria Limited and Nigerian Agip Oil Company, has made progress in addressing all the recommendations directed to it in that publication.