Nederlands studententeam behaalt podiumplek en wint Design Award tijdens Shell Eco-marathon

In het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen zette het Eco-Runner Team een indrukwekkend resultaat neer tijdens de Europese editie van Shell Eco-marathon. Daarnaast sleepten zij de Vehicle Design Prototype Award binnen voor het innovatieve design van hun voertuig. Teamcaptain Joel Croese vertelt vol trots: “Wij zijn ontzettend tevreden met het behalen van de derde plek! Gezien iedereen er veel tijd en moeite in heeft gestoken is dit een fantastisch gevoel. Het jaar kende ups en downs maar heeft onze passie voor duurzaamheid, in combinatie met theoretische kennis opgedaan aan de TU Delft, samengevoegd tot een praktisch en geslaagd geheel: ons voertuig ‘Ecorunner 8’. We kijken terug op een extreem leerzaam jaar en hopen dat we mensen hebben kunnen inspireren om na te denken over het gebruik van alternatieve energiebronnen.”

Voor deze internationale wedstrijd ontwierpen talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten een innovatief en energiezuinig voertuig om mee te rijden tijdens de wedstrijd die van 5 tot en met 8 juli plaatsvond in Londen. In totaal gingen 150 teams – waarvan elf Nederlandse – de strijd aan om met hun zelfontwikkelde voertuigen zo efficiënt mogelijk de finish te behalen tijdens de 33ste editie van Shell Eco-marathon Europa.

“Met Shell Eco-marathon willen we jongeren aanmoedigen om na te denken over de mogelijkheden van technologie en innovatie,’’ zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “De mondiale uitdagingen op het gebied van energie zijn groot en de denkkracht van jonge technici kunnen we daarbij goed gebruiken. Het afgelopen jaar hebben 11 Nederlandse teams zich vol overgave ingezet en in een kort tijdsbestek bijzonder innovatieve energieoplossingen bedacht. Daar zijn we trots op!”

Klik hier voor afbeeldingen in hoge resolutie. Deze beelden zijn rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.

Over Shell Eco-marathon
Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds vorig jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 27 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

 

Resultaten Nederlandse Teams
Team Universiteit/school Categorie voertuig Type energie Beste resultaat Positie binnen categorie
Team H2A Hogeschool van Amsterdam Prototype Waterstof NA NA
Eco-Runner Team TU Delft Prototype Waterstof 684km/m3 3
Green Team Twente Universiteit Twente UrbanConcept Waterstof NA NA
Summa automotive Summa College Eindhoven Prototype Waterstof NA NA
Deltion Eco Team Deltion College - Zwolle UrbanConcept Diesel 61 km/l 8
Blue Racing Team Windesheim - Zwolle UrbanConcept Elektrisch 41 km/kWh 12
HAN Hydromotive Hogeschool van Arnhem/Nijmegen UrbanConcept Waterstof NA NA
Silverback Engineering International School of The Hague Prototype Benzine NA NA
Team Apollo Delft Hogeschool Inholland Prototype Ethanol 227 km/l 28
Ubbo Emmius Ubbo Emmius College - Groningen Prototype Elektrisch NA NA
TeamSGH Stedelijk Gymnasium Haarlem Prototype Elektrisch 153 km/kWh 27

 

Op het Summa Automotive team na zijn alle Nederlandse teams geslaagd voor de technische inspectie.