Shell Scholarship Pragram

Den Haag - De bijzondere ambities van tien jonge Nederlanders hebben ervoor gezorgd dat ze zijn geselecteerd om via een speciaal ontwikkeld Shell Scholarship Programme de One Young World summit in Den Haag bij te wonen. Zij zullen van 17-20 oktober de internationale jongerentop bezoeken, waar onder anderen topmodel Naomi Campbell, mensenrechtenadvocate Amal Clooney, premier Mark Rutte en CEO’s van grote bedrijven als Unilever en Shell zullen spreken.

De One Young World summit wordt voor de tiende keer georganiseerd en vindt voor het eerst in Nederland plaats. Tijdens de jaarlijkse conferentie komen 1800 jongeren uit 190 landen samen om gedachten en ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid. De Shell delegates zijn op basis van hun passie voor deze onderwerpen geselecteerd om hierover mee te praten tijdens de conferentie.

Met het Scholarship Programme wil Shell deze veelbelovende jongeren helpen om hun ideeën en projecten voor een betere wereld verder te brengen. In de aanloop naar de conferentie krijgen tien externe delegates en tien interne Shell delegates coaching en begeleiding op het gebied van project management, netwerken en storytelling, om het meeste uit deze ervaring te halen. De jonge talenten bouwen ieder op hun eigen manier aan een betere toekomst.

Zo maakt Judith Joan walker uit Amsterdam via haar werk voor African Clean Energy toegang tot schone energie in ontwikkelingslanden mogelijk. ‘’Energie is geen luxe, maar een recht. Er is niet één oplossing om iedereen toegang tot energie te verlenen, maar iedereen verdient een goede oplossing. Daarom focus ik me op het ontwikkelen van nieuwe technieken en de beste manieren om technologieën voor duurzame energie te distribueren naar mensen die daar geen toegang toe hebben. Door middel van het One Young World Shell Scholarship Programme hoop ik in contact te komen met andere jonge ondernemers die zich bij mijn missie kunnen aansluiten om energie toegankelijk te maken voor de miljoenen mensen die dit nog niet hebben”, aldus Judith Joan Walker (28).

Mart van Kuijk uit Utrecht zet zich in voor een inclusievere samenleving. Hij werkt samen met partners aan een manifest om bedrijven te stimuleren om LHBTI (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse) rechten en -inclusie te integreren in de bedrijfsstrategieën. “Toen ik bedrijven hielp bij het implementeren van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s), merkte ik dat de promotie van LHBTI-rechten en inclusie niet specifiek werden behandeld in de SDG’s en vaak nog geen onderdeel zijn van duurzame bedrijfsdoelstellingen. Terwijl meer dan 350 miljoen mensen over de wereld LHBTI zijn en het in maar liefst 75 landen nog steeds illegaal is. LHBTI’ers kunnen vaak niet het leven leiden dat ze willen. Daarom streef ik naar een inclusieve wereld waarin niemand achterblijft. Ik hoop op de One Young World summit gelijkgestemde jongeren te ontmoeten en samen met hen een wereldwijde discussie te starten over de rechten van LHBTI’ers,” zegt Mart van Kuijk (27).

Mourad el Moussati uit Krimpen aan de IJssel vecht voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt door middel van het geven van advies, trainingen, workshops en het helpen bij werven en selecteren van divers talent. Tijdens het sollicitatieproces had hij zelf het gevoel tegen (onbewuste) vooroordelen aan te lopen. Met videosolliciteren kon hij deze vooroordelen ontkrachten: het brak meteen barrières, verminderde arbeidsdiscriminatie en gaf mensen de juiste persoonlijke indruk van wie hij is en wat hij te bieden heeft. Inmiddels heeft hij twee organisaties opgezet: sollicitatiemarkt.nl en jongdiverstalent.nl, waarmee hij vecht tegen arbeidsdiscrimatie en voor diversiteit, met video als tool. “Ik streef niet alleen naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt omdat iedereen dit verdient vanuit een ethisch standpunt, maar ook omdat ik geloof in de kracht van het menselijk verschil om de best presterende teams te creëren,” zegt Mourad el Moussati (24).

Shell sluit zich aan bij de missie van One Young World en deelt de overtuiging van het belang van investeren in jong talent. “De ambitie die we delen voor een betere toekomst is wat ons samenbrengt. Ik ben diep onder de indruk van de bijzondere initiatieven van de jonge talenten die deelnemen aan ons Scholarship Programme, en ben ervan overtuigd dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de belangrijke internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Hopelijk geeft deze ervaring hen de vleugels die zij nodig hebben om hun maatschappelijke impact te versterken,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland.

Toelichting graffiti kunstwerken

Om de bijzondere initiatieven van deze jongeren kracht bij te zetten, zijn hun persoonlijke verhalen tot leven gebracht in graffiti kunstwerken die tijdelijk in hun lokale omgeving worden tentoongesteld. Ga naar www.oneyoungworld.shell voor meer informatie over alle 20 delegates.

Judith Joan Walker (28), uit Amsterdam: Het kunstwerk van Judith geeft het prachtige landschap van Lesotho weer, een van de landen waar African Clean Energy schone energieproducten aanbiedt. De zonnestralen van de letters ‘’Energy grows’’ zijn de bron voor de schone energieproducten en tevens een bron voor de positieve energie en de voordelen die toegang tot energie biedt in ontwikkelingslanden. Dit kunstwerk wordt tijdelijk bij het Shell Technology Centre in Amsterdam tentoongesteld.

Mart van Kuijk (27), uit Utrecht: Het kunstwerk van Mart geeft de SDG’s weer, met daaroverheen ‘Leave No One Behind’ (laat niemand achter) geschreven in de regenboogkleuren die staan voor de LHBTI-gemeenschap, om te laten zien dat LHBTI-rechten niet zijn opgenomen in de internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Dit kunstwerk wordt tijdelijk bij het stadskantoor van de gemeente Utrecht tentoongesteld.

Mourad el Moussati (24), uit Krimpen aan de IJssel: Op het kleurrijke kunstwerk van Mourad staan zes totaal verschillende mensen met een reclamebord voor een baan weergegeven in de woorden “Hire Me” (huur mij in), om de uitdaging rondom diversiteit op de arbeidsmarkt te illustreren. De play-button laat zien dat videosolliciteren barrières breekt en kansen vergroot. Dit kunstwerk wordt tijdelijk bij het gemeentehuis in Krimpen aan de IJssel tentoongesteld.

Voor meer informatie over het One Young World Shell Scholarship Programme, ga naar: www.oneyoungworld.shell.