Nederland met 11 teams naar Shell Eco-marathon in Londen
07 jun. 2018
Nederland is met elf teams vertegenwoordigd tijdens de 33ste editie van Shell Eco-marathon Europa. Van 5 tot en met 8 juli gaan in Londen 174 teams uit 24 landen de uitdaging aan om met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen zo efficiënt mogelijk te rijden.
Innovatie, technologie en duurzaamheid staan centraal bij Shell Eco-marathon, één van de meest uitdagende en grootste studenten- en scholieren wedstrijden ter wereld. Deelnemende teams bouwen zelf een voertuig met als doel een zo groot mogelijke afstand te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Vorig jaar was de winnende afstand 2.503 km, wat ongeveer vergelijkbaar is met een autorit van Amsterdam naar Faro, het zuidelijkste puntje van Portugal.
Veel Nederlandse teams fan van waterstof
De deelnemers kiezen steeds vaker voor alternatieve energiedragers. Dit jaar gebruiken vijf teams waterstof voor hun voertuig. Zo ook het team HAN Hydromotive. Kevin Bonke, projectmanager van het team, legt uit: “Waterstof is onuitputbaar, in tegenstelling tot traditionele energiedragers. We zijn ervan overtuigd dat dit de alternatieve brandstof van de toekomst is, het aanbod van waterstof is echter klein en de meeste Nederlanders hebben weinig kennis van de voordelen, wij hopen dit door onze deelname te veranderen.’’
Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland: “De innovatieve denkkracht van deze talentvolle jonge technici hebben we hard nodig op weg naar een succesvolle energietransitie. Ik wens de Nederlandse teams veel succes in Londen en houd hun resultaten met veel belangstelling in de gaten.”
Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.
Over Shell Eco-marathon
Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds twee jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 24 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.
Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.
Een aantal feiten van verschillende teams uitgelicht:
- Het Eco-Runner Team van de TU Delft heeft een voertuig ontworpen waarbij de rijstrategieën worden bepaald door een zelflerend ‘neuraal netwerk’. Dit zelflerende systeem legt bliksemsnel verbanden tussen wegomstandigheden en snelheid, stuurhoek en remkracht, en geeft de coureur rij-instructies om zo zuinig mogelijk verder te rijden.
- Het voertuig van Team Apollo Delft is het enige dat rijdt op bio-ethanol. Het voordeel hiervan is dat deze brandstof onuitputbaar is en zelfs uit voedselgewassen als mais en suikerbiet kan worden gemaakt.
- Het Silverback-Engineering team van de The International School Of The Hague bestaat uit teamleden met een hoop verschillende nationaliteiten waaronder Chinees, Indisch en Frans.
- Green Team Twente won vorig jaar met hun innovatieve voertuig de Europese editie van Shell Eco-marathon en gaat dit jaar opnieuw voor de winst.
- Team HAN Hydromotive strijdt mee met een waterstof voertuig en wil met hun deelname hun stad Arnhem promoten als centrum voor de ontwikkeling van waterstof.
- De teams van mbo-scholen het Summa Automotive College en het Deltion College willen met hun deelname laten zien dat zij niet onder doen voor studenten van de hogescholen en universiteiten.
- De scholieren van het team SGH (Stedelijk Gymnasium Haarlem) hebben van een bedrijf dat Catamarans maakt, een gehele body van carbon, aramide en glasvezel gesponsord gekregen, waardoor zij erg licht en efficiënt kunnen rijden.
- Het Ubbo Emmius, een middelbaar scholierenteam uit Stadskanaal, doet mee als kleinste Nederlandse team (dat bestaat uit vijf jongens en een meisje) met slechts een budget van €1500.
- Team H2A van de Hogeschool van Amsterdam, heeft de body, het waterstof-, bestuurs-, en wielsysteem van het voertuig ten opzichte van vorig jaar flink verbeterd en gaan nu voor een beter resultaat.
Een overzicht van alle Nederlandse Shell Eco-marathon teams:
Noord-Holland | Groningen |
---|---|
H2A | Team Ubbo Emmius |
SGH | Overijssel |
Zuid-Holland | Green Team Twente |
Eco Runner Team Delft | Blue Racing Windesheim |
Team Apollo Delft | Deltion Eco Team |
Silverback-Engineering | Noord-Brabant |
Gelderland | Summa Automotive Proto |
HAN Hydromotive | NA |
Disclaimer
De maatschappijen waarin Royal Dutch Shell plc direct en indirect deelneemt zijn afzonderlijke entiteiten. In dit persbericht worden de benamingen “Shell”, “Shell groep” en “Royal Dutch Shell” soms gemakshalve gebruikt in passages die betrekking hebben op Royal Dutch Shell plc en haar dochterondernemingen in het algemeen. Evenzo worden de woorden “wij”, “ons” en “onze” soms gebruikt om dochterondernemingen in het algemeen aan te duiden, of degenen die voor die dochterondernemingen werkzaam zijn. Deze uitdrukkingen worden tevens gebruikt wanneer vermelding van de naam van de desbetreffende maatschappij gevoeglijk achterwege kan blijven. De uitdrukkingen “dochterondernemingen”, “Shell-dochterondernemingen” en “Shell-maatschappijen” in dit persbericht verwijzen naar maatschappijen waarin Royal Dutch Shell plc direct of indirect overwegende zeggenschap heeft door de meerderheid van het stemrecht of door het recht om overwegende invloed uit te oefenen. Maatschappijen waarop Shell invloed van betekenis uitoefent maar waarin zij geen overwegende zeggenschap heeft, worden als “geassocieerde deelnemingen” aangemerkt. In dit persbericht worden geassocieerde deelnemingen en entiteiten onder gezamenlijke zeggenschap tevens aangemerkt als volgens de “equity-methode opgenomen investeringen”. De term “Shell-belang” wordt gemakshalve gebruikt ter aanduiding van het eigendomsbelang dat Shell direct of indirect in een project, samenwerkingsverband of onderneming heeft na aftrek van alle door derden gehouden belangen.
Dit persbericht bevat op de toekomst gerichte mededelingen ten aanzien van de financiële positie, resultaten van activiteiten en segmenten van Royal Dutch Shell. Alle mededelingen anders dan constateringen van historische feiten zijn of kunnen worden gezien als op de toekomst gerichte mededelingen. Op de toekomst gerichte mededelingen geven verwachtingen weer voor de toekomst die zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en aannames van het management en zijn onderhevig aan bekende en niet-bekende risico’s en onzekerheden waardoor de feitelijke resultaten, prestaties of gebeurtenissen materieel kunnen afwijken van die welke in deze mededelingen worden vermeld of geïmpliceerd. Tot dergelijke op de toekomst gerichte mededelingen behoren onder meer mededelingen ten aanzien van de potentiële blootstelling van Royal Dutch Shell aan marktrisico’s en mededelingen waarin verwachtingen, overtuigingen, ramingen, voorspellingen, projecties en aannames van het management tot uitdrukking komen. Deze op de toekomst gerichte mededelingen zijn te herkennen door het gebruik van termen en uitdrukkingen als “verwachten”, “geloven”, “zouden kunnen”, “kunnen”, “menen”, “schatten”, “doelen”, “ten doel stellen”, “bedoelen”, “beogen”, “zouden moeten”, ”doelstellingen”, “vooruitzicht”, “plannen”, “gepland”, “waarschijnlijk”, “rekenen met”, “voorspellen”, “risico’s”, “zullen”, en soortgelijke termen en uitdrukkingen. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de toekomstige operaties van Royal Dutch Shell en waardoor resultaten materieel kunnen afwijken van die welke in de op de toekomst gerichte mededelingen in dit persbericht tot uitdrukking komen, waaronder (maar niet uitsluitend): (a) prijsschommelingen voor ruwe olie en aardgas; (b) wijzigingen in de vraag naar de producten van Shell;
(c) valutakoersschommelingen; (d) boor- en productieresultaten; (e) reserveramingen; (f) verlies van marktaandeel en concurrentie binnen de bedrijfstak; (g) milieurisico’s en fysieke risico’s; (h) risico’s in verband met het vaststellen van passende potentiële overnamedoelen en de succesvolle onderhandeling over en afronding van dergelijke transacties;
(i) ondernemingsrisico’s in ontwikkelingslanden en landen waarop internationale sancties van toepassing zijn; (j) wettelijke, fiscale en administratiefrechtelijke ontwikkelingen waaronder administratiefrechtelijke maatregelen met betrekking tot klimaatverandering; (k) economische en financiële marktomstandigheden in diverse landen en gebieden; (l) politieke risico’s, waaronder de risico’s van onteigening en heronderhandeling van contractvoorwaarden met regeringsinstanties, vertraging of versnelling bij de goedkeuring van projecten, en vertragingen in de vergoeding van gedeelde kosten; en (m) wijzigingen in handelsomstandigheden. Het voorbehoud dat in de onderhavige passage wordt gemaakt of waarnaar wordt verwezen, is onverkort van toepassing op alle in deze persbericht opgenomen op de toekomst gerichte mededelingen in hun geheel. De lezer dient niet overmatig te steunen op dergelijke op de toekomst gerichte mededelingen. Additionele factoren die van invloed kunnen zijn op resultaten in de toekomst worden genoemd in het volledige Royal Dutch Shell “20-F for the year ended 31 December, 2017” (beschikbaar in het Engels op www.shell.com/investor en www.sec.gov). Deze factoren dienen eveneens door de lezer in acht te worden genomen. Iedere op de toekomst gerichte mededeling heeft slechts betrekking op de datum van dit persbericht, 7 juni 2018. Noch Royal Dutch Shell plc, noch haar dochterondernemingen nemen enige verplichting op zich om enige op de toekomst gerichte mededeling publiekelijk te actualiseren of te herzien naar aanleiding van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere informatie. Gezien deze risico’s kunnen de feitelijke resultaten materieel afwijken van die welke in dit persbericht opgenomen op de toekomst gerichte mededelingen worden vermeld, geïmpliceerd of die daarvan worden afgeleid.
Wij kunnen in dit persbericht bepaalde termen hebben gebruikt, zoals “resources”, waarvan het gebruik door Shell in haar bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gedeponeerde documenten door de SEC streng verboden is. Amerikaanse beleggers worden dringend geadviseerd grondig kennis te nemen van de verslaggeving in ons Form 20-F, File No 1-32575, dat beschikbaar is op de SEC-website www.sec.gov. Deze publicaties zijn tevens telefonisch verkrijgbaar bij de SEC, via het telefoonnummer 1-800-SEC-0330.