Ruim 35.000 bezoekers gingen de afgelopen vijf dagen op ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie op het Haagse Malieveld. Het Generation Discover festival, georganiseerd door initiatiefnemer Shell en twintig aangesloten partners, stond dit jaar in het teken van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen en was grootser opgezet dan ooit. Met een recordaantal aanwezigen genoot het jaarlijkse evenement veel belangstelling. Vanaf volgend jaar zal het interactieve festival iedere keer in een andere stad plaatsvinden, om nog meer ontdekkers van de toekomst te inspireren.

Anne Schreuder, MVO Manager bij Shell en festivaldirecteur van Generation Discover: “Wij zijn ontzettend blij dat het festival zo gewaardeerd wordt. Dit hadden we zonder onze partners niet kunnen realiseren. Er is een groeiend tekort aan technisch talent in Nederland, daarom is het zo belangrijk dat we onze krachten bundelen om techniekonderwijs onder de aandacht te brengen. Door het festival vanaf volgend jaar steeds ergens anders te organiseren, kunnen we nóg meer jongeren de mogelijkheid bieden om zelf te ervaren hoe leuk wetenschap en technologie is.’’

De afgelopen dagen hebben uitvinders in spé onder andere hun eigen ringtone gecomponeerd, gebouwd aan het virtuele Nederland van de toekomst, geraced met zoutwaterauto’s, zelf haargel en een lavalamp gemaakt, een cybercrimineel opgespoord en energie opgewekt op een kinetische dansvloer. Daarnaast deelden onder andere presentatoren Buddy Vedder en Klaas van Kruistum, zangeres Isabel Provoost, secretaris-generaal van het Ministerie van OCW Marjan Hammersma en minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus hun enthousiasme met de jonge bezoekers.

Linde Gas, een technologiebedrijf en één van de partners van het Generation Discover festival is ieder jaar betrokken. “We hebben weer genoten. De jeugd is onze toekomst. Door hun nieuwsgierigheid te prikkelen maken zij spelenderwijs kennis met wetenschap en technologie, en oplossingen voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat je al op waterstof kunt rijden, varen en fietsen? En ook bijna vliegen! Bij ons maakten kinderen alvast een virtuele helikoptervlucht op waterstof,” zegt Marjolein van Westrenen, Hoofd Communicatie bij Linde Gas.

Operatie Malieveld behoorde tot één van de populairste activiteiten de afgelopen dagen. “Bezoekers konden verschillende ‘missies’ uitvoeren om hun interesse in een mogelijk technische studie aan te wakkeren. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld door een lazermase gekropen en opdrachten uitgevoerd met een nachtkijker,” zegt Majoor Myrna van der Knaap, Centrale Projecten en Recruitment DCPL bij het Ministerie van Defensie. “Technici zijn van levensbelang bij het veiligstellen van ons land en het behalen van de internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Het bevorderen van onze veiligheid is dan ook doelstelling 16 van de Verenigde Naties.”

Slimme ideeën

Met de afsluiting van het Generation Discover festival, zijn de inschrijvingen voor de bright ideas challenge 2019 geopend. Hierbij worden basisschoolleerlingen uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken voor wereldproblemen op het gebied van energie, water en voedsel. Bovendien helpt het leraren om deze onderwerpen op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen.

Een broek die energie opwekt door wrijving en beweging. Platformen met akkers op zee om voedsel op te verbouwen met gezuiverd zeewater. Een robot die regenwater opvangt en zuivert, maar ook planten in de tuin water geeft. Dat zijn de winnende ideeën van dit schooljaar en de toekomst volgens de jonge generatie ontdekkers. Inschrijven voor de challenge kan via brightideas.generationdiscover.nl.

Shell zal zich samen met partners de komende jaren – in aanloop naar 2020, wanneer wetenschap en technologie een verplicht onderdeel worden van het Nederlandse basisonderwijs – blijven inzetten voor het stimuleren van de onderwerpen onder jongeren. Het doel is om met educatieve initiatieven zoals het Generation Discover festival en de bright ideas challenge minimaal één miljoen jongeren in Nederland te enthousiasmeren om ontdekkers van de toekomst te worden.