group of people on a podium

Ter gelegenheid van Wereld Waterdag ontvingen Generation Discover en Wetsus vandaag leerlingen van basisschool de Pionier uit Leeuwarden in de bright ideas hub. Hiermee sloten zij op een feestelijke manier hun Kubusproject af. De afgelopen twee weken bundelden Shell en Wetsus hun krachten om basisschoolleerlingenuit de bovenbouw spelenderwijs kennis te laten maken met wetenschap en technologie.

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte onderdelen in het Nederlandse basisschoolonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, hebben Shell en partners in samenwerking met docenten en leerlingen de bright ideas challenge ontwikkeld. Deze challenge daagt bovenbouwleerlingen uit om oplossingen te vinden voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. De challenge is onderdeel van Generation Discover, het programma dat jongeren inspireert om wetenschap en technologie te verkennen en hen stimuleert na te denken over de vooruitgang van onze samenleving.

“Door nieuwsgierigheid en creativiteit al op jonge leeftijd bij kinderen te stimuleren, komen ze later zelf met ideeën die onze wereld een beetje beter kunnen maken.” zegt Sander de Rouwe, gedeputeerde van de provincie Friesland.

people clicking a picture

In de bright ideas hub doen bezoekers in ruim een uur inspiratie op aan drie interactieve tafels. Ze verkennen wereldwijde uitdagingen bij een dynamische halve globe, staan oog in oog met een robot-quizmaster en bouwen samen aan de stad van de toekomst. Tijdens een rondleiding en een workshop bij Wetsus, gaan de leerlingen dieper in op het thema water.

“De bright ideas challenge sluit uitstekend aan op een van de doelstellingen van Wetsus, namelijk: kinderen enthousiasmeren voor de wetenschap,“ zegt Cees Buisman, Raad van Bestuur Wetsus. “Bij Wetsus gaan wij aansluitend graag in op hoe wij wetenschap inzetten voor oplossingen voor de wereldwaterproblematiek”

Ruim 700 leerlingen uit de regio bezochten de bright ideas hub bij Wetsus. Nieuwsgierig naar deze futuristische dome? Van 9 tot en met 20 april is deze te bezoeken in Almere, voor meer informatie kunt u terecht op brightideas.generationdiscover.nl.