1.800 ambitieuze jongeren uit 190 landen zijn op dit moment samen in Den Haag om ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en sociale ongelijkheid. De One Young World summit is een plek waar jonge afgevaardigden een schat aan kennis en ervaring opdoen, en hun netwerk uitbreiden. Shell biedt twintig veelbelovende jongeren de mogelijkheid om de conferentie bij te wonen met een speciaal ontwikkeld Scholarship Programme. Na afloop van de summit blijft Shell hen steunen bij het verwerkelijken van hun ambities.

People Discussing

Abdelhamid Idrissi (29) is oprichter van Stichting Studiezalen, een project waarmee hij kinderen uit kwetsbare wijken helpt een plek te geven in de samenleving. Door zijn deelname aan de One Young World summit gaat hij mogelijk internationaal: “Ik doe hier enorm waardevolle connecties op. De gemeente Brussel heeft bijvoorbeeld aangegeven ook een Studiezalen-concept in hun stad te willen. Daarnaast heeft een investeerder interesse getoond in onze projecten. Ik heb al mijn eetafspraken afgezegd om hier te blijven netwerken!”

Naast de netwerkmogelijkheden, raken de afgevaardigden inhoudelijk geïnspireerd. “Het is zo gaaf om van grote leiders te horen wat hun visie is en hoe ze die betekenisvol waarmaken, maar ook wat hun persoonlijke verhalen zijn. Het is ontzettend inspirerend en motiverend om te horen hoe huidige leiders in het leven stonden toen ze onze leeftijd hadden,” zegt Scholarship-deelnemer Rajae Atahiri (28). Rajae maakt zich hard voor de aanleg van speeltuinen om kinderen met en zonder beperking met elkaar te laten spelen.

Maxime Ludding (29), ook een deelnemer aan het Shell Scholarship Programme, vult aan: “Hoe wij straks ook wereldleiders worden? Dat is natuurlijk niet het voornaamste doel, er is zoveel te doen. Wel is het belangrijk om te weten welke problemen je interessant vindt, om hier vervolgens toegewijd mee aan de slag te kunnen.’’ Maxime werkt aan een schonere transportsector en zet zich in voor LNG als alternatieve brandstof voor vrachtwagens en zeeschepen.

Shell sluit zich aan bij de missie van One Young World en deelt de overtuiging dat het belangrijk is om te investeren in jong talent. Het Scholarship Programme stopt dan ook niet na de conferentie. Shell heeft een fonds opgericht om een aantal van deze talentvolle jongeren te blijven steunen met een investering in hun initiatieven. 

De One Young World summit, de grootste jongerenconferentie ter wereld, vindt dit jaar voor het eerst plaats in Nederland. Shell-CEO Ben van Beurden was ook aanwezig. In zijn speech sprak hij de ambitie uit om tegen 2030 honderd miljoen mensen die geen toegang hebben tot energie, te voorzien van moderne en betrouwbare energie. Shell wil deze ambitie verwerkelijken door verder te investeren in duurzame startups in Afrika en Azië. “Toegang tot energie verandert de levens van mensen, en stimuleert economische en sociale ontwikkeling,” aldus de topman van Shell.

Voor meer informatie over het One Young World Shell Scholarship Programme, ga naar: www.oneyoungworld.shell.