Honderden Europese scholieren en studenten streken deze week neer in Noord-Brabant voor het Shell Eco-marathon Challenger Event, waar studenten werden uitgedaagd zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig. Tegelijkertijd gingen kinderen aan de slag met wetenschap en technologie door middel van diverse interactieve activiteiten bij een gratis minifestival, als onderdeel van het Generation Discover programma. In totaal brachten ruim 2000 geïnteresseerden een bezoek aan Circuitpark Berghem om de studententeams aan te moedigen en de toekomst van mobiliteit te ontdekken.

“Geen ronkende motoren en racen om snelheid, maar geruisloze voertuigen die zo zuinig mogelijk rijden. Shell Eco-marathon brengt een compleet nieuwe uitdaging naar Circuitpark Berghem, maar geen gebrek aan energie! De innovatie vliegt je hier om de oren. Wij zijn dan ook trots dat we dit initiatief in Oss mogen verwelkomen, wat mooi samenvalt met de Dutch Technology Week in de regio,” aldus Kees van Geffen, Wethouder Werk & Inkomen, Onderwijs, Jeugdzorg en Sport in Oss.

Tijdens dit Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland werd georganiseerd, kregen de teams de kans om hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Bovendien konden zij zich kwalificeren voor Shell Eco-marathon Europa 2020. De Europese editie vindt dit jaar van 2 t/m 5 juli plaats in Londen. De deelnemende middelbare scholieren, mbo-, hbo- en universitaire studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer.

Nederland was vertegenwoordigd met elf studententeams uit het hele land, waarvan één team in het bijzonder indruk maakte met hun prestatie. Team Cele Racing van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle doet dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd en kwam met hun voertuig meteen door de strenge technische inspectie.

“Het team heeft het afgelopen jaar enorm hard gewerkt aan de bouw van ons elektrische Prototype voertuig. We vonden het belangrijk om de leerlingen een vakoverstijgende praktijkervaring te bieden. Op geheel vrijwillige basis hebben ze met beperkte middelen een fantastisch resultaat neergezet. Ons volledig zelfgebouwde voertuig werd zonder slag of stoot goedgekeurd en behaalde omgerekend maar liefst 82,8km op 1kWh op het circuit,” zegt Liekele Gaastra, economiedocent Gymnasium Celeanum en begeleider Team Cele Racing.

Vier teams deden mee aan een pilot voor een nieuwe categorie met zelfrijdende voertuigen.
Team EVA van de Hogeschool van Amsterdam gooide hoge ogen als eerste Nederlandse team en behaalde de hoogste score. “Met ons elektrische zelfrijdende UrbanConcept voertuig willen we laten zien dat autonoom rijden de toekomst van duurzame mobiliteit kan zijn,” zegt woordvoerder Kyra Koning.

Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland vult aan: “Het enthousiasme en de gedrevenheid van de aanwezige studenten is aanstekelijk. Er zijn veel banen in de techniek, maar er is een tekort aan technisch opgeleiden. Met Shell Eco-marathon willen we laten zien wat de grenzeloze mogelijkheden zijn van techniek en studenten een platform bieden om opgedane kennis in de praktijk te brengen.”

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.

 

Overzicht van Nederlandse studententeams

Teamnaam (school/universiteit) Type voertuig Type brandstof Stad
Blue Racing Windesheim (Hogeschool Windesheim) UrbanConcept Waterstof Zwolle
Blue Racing Windesheim (Hogeschool Windesheim) Prototype Elektrisch Zwolle
Cele Racing (Gymnasium Celeanum) UrbanConcept Diesel Zwolle
Deltion Eco Team (Deltion College) Prototype Waterstof Delft
Eco-Runner Team Delft (Technische Universiteit Delft) UrbanConcept Waterstof Enschede
Green Team Twente (Universiteit Twente) UrbanConcept Waterstof Arnhem
HAN Hydromotive (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) UrbanConcept Diesel Helmond
Summa Eco utenited (Summa College Helmond) Prototype Ethanol Delft
Team Apollo Delft (Hogeschool Inholland) UrbanConcept Elektrisch Amsterdam
Team EVA (Hogeschool van Amsterdam) Prototype Waterstof Amsterdam
Team H2A (Hogeschool van Amsterdam) UrbanConcept Elektrisch  Rotterdam
Phidippides (Hogeschool van Rotterdam) Prototype Waterstof Haarlem

Shell Eco-marathon Europa vindt van 2 t/m 5 juli plaats in Mercedez-Benz World in het Verenigd Koninkrijk.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds twee jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 24 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Shell Mediarelaties
Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com

Edelman
Telefoon: 020 301 0980
Email: Stefan.Luttik@edelman.com

**NOOT voor de REDACTIE** niet bestemd voor publicatie.

Indien u zich wilt afmelden voor het ontvangen van persberichten over Shell, stuur dan een e-mail o.v.v. Shell naar Stefan.Luttik@edelman.com.