• Green Team Twente verovert wereldtitel tijdens Drivers’ World Championship
  • Green Team Twente wint goud in UrbanConcept categorie (waterstof)
  • HAN Hydromotive pakt brons in UrbanConcept categorie (waterstof)
  • Eco-Runner Team Delft behaalt derde plek in Prototype categorie (waterstof)

Een zelfgemaakte waterstofauto die 100 keer efficiënter rijdt dan een normale waterstofauto; daarmee hebben Twentse studenten tijdens Shell Eco-marathon Europa in Londen de wereldtitel én daarnaast de eerste plek in hun categorie veroverd. Team HAN Hydromotive en Eco-Runner Team Delft behaalden met hun extreem zuinige waterstofvoertuigen allebei de derde plek in twee verschillende categorieën. In totaal deden ruim 140 Europese teams uit 28 landen mee aan de wedstrijd, waarvan acht Nederlandse teams.

Green Team Twente van Universiteit Twente heeft met hun zelfontwikkelde waterstofvoertuig de eerste plek weten te bemachtigen in de UrbanConcept categorie. Het hyperzuinige voertuig legde 242 kilometer af op 1m³ waterstof. Daarmee classificeerden zij zich voor de Drivers’ World Championship, waarin de beste teams uit Azië, Amerika en Europa het tegen elkaar opnemen om de snelste tijd neer te zetten. Hier sleepte Green Team Twente de wereldtitel binnen.

Teammanager Matthias Haalstra van Green Team Twente vertelt vol trots: “Geweldig om te zien dat we met z'n allen na een jaar hard werken zo'n goed resultaat hebben kunnen neerzetten. Er waren heel wat obstakels op de baan, Maar daardoor zijn wij extra blij en trots met dit resultaat! Dit had niet beter kunnen lopen voor ons.”

Acht Nederlandse teams waren deze week op Shell Eco-marathon Europa vertegenwoordigd en probeerden met hun hyperzuinige voertuigen zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. De teams deden mee in verschillende brandstofcategorieën maar domineerden in de waterstofcategorie. Team HAN Hydromotive van Hogeschool Arnhem en Nijmegen bemachtigden met hun waterstofvoertuig de derde plek in de UrbanConcept categorie. De studenten van de Technische Universiteit Delft eindigden met hun waterstofvoertuig – net als vorig jaar – op de derde plek in de Prototype categorie.

“Wat een geweldige prestatie van de Nederlandse teams! Ik word ontzettend enthousiast van de motivatie, passie en het niveau van innovatie van de studenten die meedoen aan Shell Eco-marathon. Zij bouwen met hun voertuigen letterlijk aan de toekomst van mobiliteit,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Er zijn veel banen in de techniek, maar er is een tekort aan technisch opgeleiden. Met Shell Eco-marathon willen we laten zien wat de grenzeloze mogelijkheden zijn van techniek en studenten een platform bieden om opgedane kennis in de praktijk te brengen.”

Nederland pakte voor het tweede jaar op rij ook nog prijzen in de ‘off track awards’: Eco-Runner Team Delft verdiende de Design Award en Green Team Twente won de Communicatie Award.

De studentencompetitie werd deze week voor de 34e keer georganiseerd. Vorige maand stond Brabant in het teken van duurzame mobiliteit, toen dertig studententeams uit Europa – waarvan tien Nederlandse teams – op het Circuitpark in Berghem hun voertuigen konden testen of een poging deden tot kwalificatie voor Shell Eco-marathon Europa in 2020. Dit Challenger Event wordt jaarlijks in Europa georganiseerd en vond dit keer voor het eerst in Nederland plaats.

Voor beeldmateriaal in hoge resolutie, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.

Voor de website van Shell Eco-marathon met het overzicht van de resultaten van alle Europese teams.

Resultaten Nederlandse teams

Team

Universiteit/school

Categorie voertuig

Type energie

Beste resultaat

Positie binnen categorie

Green Team Twente

Universiteit Twente

UrbanConcept

Waterstof

242 km/m3

1ste plek

Eco-Runner Team Delft

TU Delft

Prototype

Waterstof

670km/m3

3e plek

HAN Hydromotive

Hogeschool van Arnhem/Nijmegen

UrbanConcept

Waterstof

212 km/m3

3e plek

Deltion Eco Team

Deltion College - Zwolle

UrbanConcept

Diesel

98 km/l

8e plek

Team EVA

Hogeschool van Amsterdam

UrbanConcept

Elektrisch

46 km/kWH

13de plek

Team SGH

Stedelijk Gymnasium Haarlem

Prototype

Elektrisch

312 km/kWH

22e plek

Team Apollo Delft

Hogeschool Inholland

Prototype

Ethanol

-

-

Silverback-Engineering

The International School of The Hague

Prototype

Benzine

-

-

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ‘s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. Jaarlijks wordt deze competitie gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Europese editie vindt van 2 tot en met 5 juli plaats in Mercedes Benz World in het Verenigd Koninkrijk en verwelkomt zo’n 1.500 talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en overige educatieve instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 28 landen. In totaal doen er ruim 140 studenten- en scholierenteams mee, waaronder 8 Nederlandse teams.

Door Shell Eco-marathon worden zij uitgedaagd zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Shell Eco-marathon biedt technische studenten een platform om theorie in de praktijk te brengen door extreem zuinige en energie-efficiënte voertuigen te ontwerpen, bouwen en besturen.

De teams nemen deel in drie voertuigcategorieën: Prototype, UrbanConcept en Autonomous UrbanConcept. Prototype-voertuigen zijn futuristische, gestroomlijnde voertuigen die zijn ontworpen voor vermindering van wrijving en maximale efficiëntie. UrbanConcept-voertuigen zijn meer geschikt zijn voor de behoeften van alledaagse chauffeurs. Autonomous UrbanConcept-voertuigen zijn zelfrijdende voertuigen die geen fysieke chauffeur nodig hebben, met het uiterlijk van de UrbanConcept-voertuigen.

Teams kunnen daarbij kiezen uit drie categorieën voor de aandrijving van hun voertuig: verbrandingsmotor (benzine, diesel of ethanol), batterij door middel van een accu en waterstof middels een brandstofcel.