Honderden Europese scholieren en studenten bereiden zich voor op het Shell Eco-marathon Challenger Event dat later deze week plaatsvindt op Circuitpark Berghem. Hier worden studenten uitgedaagd om zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig. Tijdens dit Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland wordt georganiseerd, en onderdeel is van de Dutch Technology Week, krijgen de teams de kans om voor het eerst hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Op zaterdag 25 mei zijn bezoekers welkom om de teams aan te moedigen en de toekomst van mobiliteit te ontdekken op een minifestival op het terrein.

De deelnemende middelbare scholieren, mbo-, hbo- en universitaire studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer. Nu krijgen zij de kans deze voertuigen technisch te laten inspecteren en voor het eerst te testen op het circuit in Noord-Brabant. Voor teams die zich al hebben gekwalificeerd voor Shell Eco-marathon Europa 2019 - de finale - is dit de ultieme kans om zich voor te bereiden op de zenuwslopende wedstrijd in Londen.

Mbo-studenten doen mee om zich te kwalificeren

Tien Nederlandse teams reizen deze week af naar Berghem, waaronder het Brabantse team Summa Eco utenited van het Summa College uit Helmond. De studenten kijken met gezonde spanning uit naar het Challenger Event. Het doel van het team is zich te kwalificeren voor Shell Eco-marathon Europa 2020 en hun record van 186 kilometer op 1 liter diesel te verslaan. Bijzonder aan hun voertuig is het ontwerp: de studenten ontwikkelden een soort pick-up truck waarmee ze willen laten zien dat ook dit type voertuig energie-efficiënt kan rijden.

Een kijkje in de toekomst van mobiliteit

“Ik word ontzettend enthousiast van de motivatie, passie en het niveau van innovatie van de studenten die meedoen aan Shell Eco-marathon. Zij maken de toekomst van mobiliteit realiteit,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Omdat relatief weinig jongeren in Nederland voor een studie of loopbaan in de wetenschap en techniek kiezen, zijn initiatieven die de grenzeloze mogelijkheden hiervan onder de aandacht brengen essentieel.”

Het Shell Eco-marathon Challenger Event vindt van 21 t/m 25 mei 2019 plaats op Circuitpark Berghem. Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers de teams aanmoedigen en is er voor jongeren (8 t/m 14 jaar) een gratis minifestival op het terrein, waar ze door middel van allerlei proefjes en interactieve activiteiten kunnen ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen.

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie, rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van Shell.

Overzicht van Nederlandse studententeams

Teamnaam en school/universiteit Type voertuig Type brandstof Stad
Blue Racing Windesheim (Hogeschool Windesheim) UrbanConcept Waterstof Zwolle
Blue Racing Windesheim (Hogeschool Windesheim) Prototype Elektrisch Zwolle
Cele Racing (Gymnasium Celeanum) UrbanConcept Diesel Zwolle
Deltion Eco Team (Deltion College) Prototype Waterstof Delft
Eco-Runner Team Delft (Technische Universiteit Delft) UrbanConcept Waterstof Enschede
Green Team Twente (Universiteit Twente) UrbanConcept Waterstof Arnhem
HAN Hydromotive (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) UrbanConcept Diesel Helmond
Summa Eco utenited (Summa College Helmond) Prototype Ethanol Delft
Team Apollo Delft (Hogeschool Inholland) UrbanConcept Elektrisch Amsterdam
Team EVA (Hogeschool van Amsterdam) Prototype Waterstof Amsterdam
Team H2A (Hogeschool van Amsterdam) UrbanConcept Elektrisch  Rotterdam
Phidippides (Hogeschool van Rotterdam) Prototype Hydrogen Haarlem

Shell Eco-marathon Europa vindt van 2 t/m 5 juli plaats in Mercedez-Benz World in het Verenigd Koninkrijk.

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds twee jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 24 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De uitdaging is zo ver mogelijk te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem en mee te denken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Shell Mediarelaties
Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com

Edelman
Telefoon: 020 301 0980
Email: Stefan.Luttik@edelman.com

**NOOT voor de REDACTIE** niet bestemd voor publicatie.

Indien u zich wilt afmelden voor het ontvangen van persberichten over Shell, stuur dan een e-mail o.v.v. Shell naar Stefan.Luttik@edelman.com.