Shell in Nederland

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied
Shell in Nederland

Klik op de gemarkeerde gebieden voor meer informatie over elk gebied

Nederland energieland - alle energie activiteiten zijn vertegenwoordigd

Zowel op het vasteland als op de Noordzee richt Shell zich via Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op exploratie en winning van olie en gas. De raffinaderij in Pernis en het chemiecomplex in Moerdijk zorgen voor verwerking van olie en gas.

In Amsterdam en Rijswijk staan grote onderzoekscentra. Het mondiale hoofdkwartier staat in Den Haag. In Nederland is Shell marktleider op het gebied van transportbrandstoffen.

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) houdt zich bezig met opsporing en winning van aardgas en aardolie uit Nederlandse bodem. Shell en ExxonMobil zijn beide 50 procent aandeelhouder van NAM.

In 1959 werd in Slochteren het Groningen-gasveld ontdekt. Groningen staat in de top 20 van grootste gasvelden ter wereld.

De Shell-raffinaderij in Pernis – de grootste in Europa – is via ondergrondse pijpleidingen verbonden met Shell’s chemieterrein in Moerdijk.

Het chemiecomplex van Shell in Moerdijk behoort tot de grootste van Europa. In de fabriek worden chemische basisproducten gemaakt.

De laboratoria in Amsterdam en Rijswijk zijn de kenniscentra van Shell. Hier worden nieuwe technologieën ontwikkeld die energiewinning en productie bevorderen.

Het wereldwijde hoofdkantoor van Shell staat in Den Haag. Op dit kantoor worden onder meer de langetermijn­strategieën van de verschillende activiteiten bepaald.

De Nederlandse weggebruiker tankt jaarlijks zo’n 3 miljard liter brandstof bij ruim 600 Shell-tankstations. Dat maakt Shell marktleider.

Sleutelrol in de energievoorziening - Shell's producten zijn overal

Energie is onmisbaar in het dagelijks bestaan. Tevens is het de motor van vooruitgang en ontwikkeling. Shell is belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening.

Vanuit Assen coördineert NAM haar exploratie en winning van gas en olie in Nederland. Aardgas is de schoonst brandende fossiele brandstof. Het wordt gebruikt voor verwarmen en koken. Aardgas wordt ook omgezet in elektriciteit.

Naast aardgas produceert Shell ook olie. Aardolie wordt in Pernis verwerkt tot onder andere benzine, diesel en kerosine en daarna door heel Nederland – en daarbuiten – vervoerd en verkocht. Nederland telt ruim 600 Shell-benzinestations. Via een net van pijpleidingen is Pernis verbonden met verschillende locaties in Europa, zo loopt er een directe pijpleiding tussen Pernis en Schiphol.

Bij het verwerken van aardolie maakt Shell ook producten die gebruikt worden in de chemie­sector. Deze producten worden onder andere verder bewerkt in Shell’s chemiefabrieken in Moerdijk. Daarna vormen ze de ingrediënten voor bedrijven die alledaagse producten maken als koffiebekers, matrassen en antivriesmiddelen.

  • NAM houdt zich onder andere bezig met winning van aardolie.
  • Producten uit Pernis worden door heel Nederland – en daarbuiten – vervoerd en verkocht.
  • Nederlanders gebruiken dagelijks gas voor verwarmen en koken.
  • Shell is marktleider op het gebied van transportbrandstoffen.
  • In Moerdijk staat een van de grootste chemiefabrieken van Europa.

Wereldspeler met Nederlandse wortels - Nederlandse economie gebaat bij Shell

Shell is 24 uur per dag, 7 dagen per week actief. Shell is het grootste beursfonds aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf levert een grote bijdrage aan de Nederlandse economie.

Download het cijfermatige overzicht van Shell in NL - 2018

Stroometiket 2019

Samenstelling van de energiemix die gebruikt is voor de levering van elektriciteit door Shell Energy Europe Ltd in Nederland in 2019.

Stroometiket 2019

Samen werken aan werk

Het ondernemende samenspel van zzp’er tot multinational speelt een cruciale rol in Nederland. Shell gunde in 2018 voor 3 miljard euro aan opdrachten aan 2.500 verschillende in Nederland gevestigde bedrijven. Op die manier werken we allemaal samen aan werk.

Lees meer

    

Zie ook

Locaties Shell in Nederland

Lees meer over de diverse Shell maatschappijen in Nederland.

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA)

Technologie-ontwikkeling is de kern van waar het in Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) om draait. STCA is in meer dan 100 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend instituut. Het is een van de drie grootste onderzoekscentra van Shell wereldwijd.